החשיבות של ויסות חושי בהתפתחות התינוק

יכולת העיבוד החושי שלנו עוזרת לנו בתקשורת חברתית, פיתוח כישורים מוטוריים, ריכוז וקשב ללמידה. עיבוד חושי תקין, עם יכולת תגובה מותאמת, מתרחש כאשר מערכת העצבים שלנו קולטת מידע חושי (מהקולטנים של האור, עיניים, שרירים, פה, אוזניים, אף…) המוח מארגן את המידע ומתרגם אותו לפעולה.

תהליך זה מאפשר לנו להגיע לאותה פעולה בהתאם לסביבה. משימתו העיקרית של התינוק היא לנסות לשמור על יציבות בתוך כל אותם השינויים עימם צריך להסתגל, הן החיצוניים, והן הפנימיים (גופו המשתנה). בעזרת התנהלות נכונה שלנו ההורים, יכול התינוק להגיע למצב מאורגן באותם התחומים.

עלינו להיות רגישים מאוד לאיתותים שלו, ולתת מענה בהתאם לצרכיו, כמו למשל זיהוי מקדים של סימני רעב, עייפות, הפסקת ארוחה כאשר מסמן ששבע, או עצירה לגרעפס כאשר מסמן אי נוחות. התנהלות מותאמת, תאפשר לתינוק ללמוד לארגן ולווסת את התגובות שלו לאותם הגירויים שקולט מבפנים (רעב, שובע, אי נוחות.) ומבחוץ (מראות, קולות, ריחות, מגע ותנועה).

התפקיד שלנו משמעותי ביותר ללמידת הוויסות של התינוק. בשלבים הראשונים אנו בעצם עושים עבורו את העבודה, ובכך מסייעים לו ביצירת בסיס לרכישת יכולת הוויסות העצמי שלו ויכולת הבקרה שלו עם התגובות במצבים שונים בהם ייתקל בהמשך חייו – הוויסות הרגשי.

בתמונות ניתן לראות את התינוקות הקטנטנים, מתוך הסדנאות שלי, חווים סוגי מגע שונים, מרקמים ותחושות… רוכשים למידה נוספת בהתפתחותם. 💛

למידע נוסף על ויסות רגשי והמשך ההתפתחות החושית, המשיכו לעקוב! 😉😊

דילוג לתוכן